Frankovka se proslavila již v 18. století na královském dvoře císařovny Marie Terezie. Svou popularitu si udržela dodnes - Frankovka je jedno z nejoblíbenějších a nejpopulárnějších červených vín na Slovensku.
Frankovka je víno sytě červené barvy, která může přecházet až do tmavorubínové s fialovými odlesky. Ve vůni můžeme najít lesní ovoce, višně, třešně, švestky ale i čokoládu a skořici. Chuť vína je extraktivní, příjemně kořenitá s typickým dlouhotrvajícím vjemem. Pro mladou Frankovku je typická tvrdost, náznaky travnaté aroma, která se mění při zrání vína na ostružinové tóny . Mladá frankovka je v chuti tvrdší, s čerstvými kyselinkou a vyššími tříslovinami, zráním se mění za sametové a hebké médium ...
Běžné frankovky dosahují lahvová zralost za 2 - 4 roky, frankovky dobrých ročníků dozrávají v rozpětí 4 - 8 let. Frankovku doporučujeme podávat při teplotě 16 až 18 ° C. Výborně se hodí k pečeným masům, ke zvěřině, kachně i husy, ke guláši, k jídlům z vnitřností, ke kořeněným jídlům k vyzrálým sýrům, k těstovinám v kořenité úpravě nebo i k některým druhém pizzy.