Portugalské vinařství má za sebou bohatou a slavnou historii. Vždyť kdo by neznal světoznámé likérové vína portské a madeira, ale i delikátní ovocné, lehké červené i jiskřivé bílé portugalské vína, známé výborným poměrem kvality a ceny.
Není široké publikum pochyb, že pod pojmem víno z Portugalska si většina z nás vybaví Portské víno. Portské víno (známé také jako Porto , Oporto nebo v originále Vinho do Porto ) je fortifikované víno, které se vyrábí v údolích podél řeky Douro v severní části Portugalska.
Jde o typické červené víno s vyšším podílem zbytkového cukru (často je prezentováno jako dezertní víno). Objevuje se v suché, polosuché a někdy také bílé variantě. Fortifikované vína v podobném stylu se vyrábějí i mimo Portugalska, v rámci Evropské unie je ale označení Porto vyhrazena jako ochranná známka původu pouze pro výrobky portugalské provenience.
"Mělo by cítit jako v žaludku oheň, mělo by hořet jako zapálený střelný prach, mělo by mít odstín inkoustu, mělo by být sladké jako brazilský cukr a aromatické jako indické koření." Takové slova napsali v roce 1754 zástupci Asociace lodních přepravců portského vína. Tento živý popis portského více než dostatečně vykresluje toto velké "víno po večeři", jak ho dnes známe ...
Přejeme Vám příjemný nákup portugalských vín v naší on-line vinotéce vino-obchod.sk