Sauvignon (Sauvignon Blanc) je starobylá odrůda révy původem z Francie zřejmě z regionu Bordeaux, nebo údolí řeky Loire. Pravděpodobně vznikla spontánním křížením odrůd Chenin Blanc a Tramín.
Sauvignon patří mezi největší a nepochybně nejpopulárnější bílá vína v Evropě iv Novém světě. Já to víno tisíce tváří - jeho podoba závisí na terroir, ročníku, doby sklizně, použité technologie a celé řady jiných činitelů. Velmi populární jsou vína Sauvignon s nádechem vůní, které jim předávají nové barikové sudy. Vína Sauvignon jsou plné, výrazné, často s minerálními tóny, které získávají zejména platí z křemičitých půd. Vína Sauvignon jsou nádherně aromatické, s půvabnými tomn kopřivy, černého rybízu až angreštu, zda angreštového kompotu. Úžasné Sauvignon dobrých ročníků Vás ohromí nádhernou vůní zralých broskví či muškátovými tóny.
Sauvignon je skvělé víno zelenožluté světlé barvy, intenzivně aromatické, svěží, s příjemnými kyselinkami, dlouhou dochutí as celým spektrem nádherných chutí a vůní . V Sauvignonu můžeme najít vedle tónech kopřivy, černého rybízu, angreštu zda broskve i atraktivní tóny kiwi, nektarinek, melounu au sladkých vín i ananas, med, mango a tropické ovoce.
Přímo legendární (a to oprávněně) jsou Sauvignon z Nového Zélandu , především z pověstné vinařské oblasti Marlborough.
Sauvignon se skvěle hodí k studeným předkrmům i jako aperitiv. Doporučuje se podávat k těstovinám, k vařené šunce, bílým masům se smetanovými omáčkami pokud rybám.