VIDAL 2016, ledové víno, sladké, 0,375 l
Ontariské ledové víno patří mezi jedno z největších tajemství ve vinařském světě. Kanadskému ledovému vínu se poprvé dostalo oficiálního ocenění na soutěži za odrůdu z roku 1983. Ledové víno je velmi vzácný a luxusní produkt. Jeho vkusně balení, zajímavý tvar láhve a umělecky pojatá etiketa ho předurčuje jako mimořádně vhodný dárek na každou slavnostní příležitost.
Kód:002833
Dostupnost
Toto zboží není v současné době k dispozici.
Dostupnost: 1
Dostupnost: Do 48 hodin (v pracovní dny)
Vinařská oblast:Ontario
Region:Niagara
Odrůda:Vidal Blanc
Klasifikace:Ľadové víno
Obsah cukru:Sladké
Smyslná vůně tropických plodů manga, limetky a ananasu doprovázena jemným parfémem květů dává vinu specifický charakter svěžesti. Lahodná chuť manga, papaye a marakuja je doprovázena chutí ananasu a lychee.
Tato harmonická příchuť ovoce spojená s příjemným kyselkavé tónem zvýrazňuje šťavnatou chuť ledového vína. Doporučujeme podávat k čerstvému ovoci, k sýrům modrého typu a sladkému pečivu.
Kanadská provincie Ontario má výhodu, že její zimní klimatické poměry od listopadu do února umožňují vyrábět ledové víno každoročně. Střapce hroznů ponechány na vinicích dokonale promrznou a při teplotě pokleslé nejméně na -8 stupňů Celsia se mohou začít sklízet. Hrozny obsahuje asi 80% vody.
Při jeho lisování zamrzlé krystalky vody zůstávají v bobulích a vytéká pouze malé množství koncentrované, velmi sladké šťávy s vysokým obsahem tříslovin, kyselin a aromatických látek, což je pro výrobu kvalitního ledového vina žádané.
Samozřejmě produkce ledového vína není tak jednoduchá. Ontarijská farmář vlastně jde proti přírodě, když nechává své hrozny viset ve vinohradu déle než do září nebo do října, kdy bývá obyčejně sklizeň.
Toto slaďoučké hrozny je v zimě potravou pro hladové ptáky a divu zvěř. Rovněž déšť, krupobití a silný vítr mohou velmi znehodnotit a poškodit hrozny, které může začít opadávat. O hrozny musí být velmi dobře postaráno i během sklizně. Nesmí rozmrznout před tím, než se lisuje, jinak by voda zřídel sladkou a tuhou šťávu. Ne každé hroznové odrůdy jsou vhodně pro výrobu ledového vína. Zkušenost ukázala, že hrozny s hrubší slupkou, jako jsou odrůdy Vidal a Riesling, jsou na produkci ledového vína nejlepší.
Hotové ledové víno mě jedinečnou a neopakovatelnou chuť.
Někdy mívá koncovku medově - broskvovou, meruňkovou nebo dokonce připomíná chuť tropického ovoce. Ledové víno je mimořádně vhodně jako dezert po dobrém jídle. Je to opravdu lahodná pochoutka.
Doporučujeme podávat:
Tento skvělý Vidal blanc doporučujeme podávat s teplotou 5 - 7 ° C.
Charakteristika vína:
- Alkohol: 11,0%
- Původ hroznů: Kanada, Ontario - Niagara