Ryzlink rýnský je jedna z nejlepších, nejpopulárnějších a nejrozšířenějších bílých odrůd. Předpokládá se, že pochází z území dnešního Německa, konkrétně z údolí řeky Rýn. V Státní odrůdové knize České republiky je odrůda zapsána od roku 1941.
Typický Ryzlink rýnský má světlou zelenožlutou barvu, s přibývající zralostí získává zlatavé až jantarové odstíny. Ryzlink rýnský je víno široké škály vůní a chutí v závislosti na půdy i ročníku. Najdeme v něm kořenité, minerální, zemité tóny, ale i květinové tóny a tóny ovocných plodů. Typická vůně je po lipových a lučních květech. Může být i muškátová a broskvová. Chuť je svěží, zralá, příjemně kořeněná, ve vůni iv chuti s náznaky broskve, jablka, citrusu a meruňky i ananasu. V širokém spektru chutí i vůní můžete najít med, marcipán, mandle, rozinky, minerální tóny i lipový květ. V chuti je možné vnímat pikantní kyselinku s delikátní aroma, která zaujme nevtíravým ale dlouhotrvajícím vjemem.
Ryzlink rýnský je ideálním vínem na archivaci, lahvové zralosti dosahuje v rozmezí 1 až 5 let. Doporučená teplota pro podávání je 10 - 12 ° C.
Ryzlink rýnský je vhodný ke studeným předkrmům, masitým pokrmům, k jemným sýrům, drůbeži, rybám, především sladkovodním IKK zeleninovým specialitám. Obecně platí, že sladké výběry jsou vhodné k dezertům, kabinety ke studeným předkrmům a telecímu masu a pozdní sběry k pstruhem a rybám v různých úpravách.