Tramín červený je typickou odrůdou v severních vinařských oblastech Evropy, ale pěstuje se iv Kanadě, USA, Novém Zélandě, Jihoafrické republice av Austrálii. Na Slovensku je Tramín červený oficiálně uznanou odrůdou od roku 1941.
Název Tramín je odvozen od názvu italské obce Tramin / Termen. Tramín červený není původem z této obce, ale pověst o skvělých vínech z Tramínu (obce) se šířil Evropou již od 13 století. Toto využili v pěstitelé révy v údolí řeky Rýn a nejpěstovanějším odrůdu jejich regionu pojmenovali Traminer.
Tramín červený je víno zlatožluté barvy s jasnými zlatavými odlesky, vyšším obsahem glycerolu a krásnou aroma muškátů a růží, ale i exotického ovoce - manga či papáje. Chuť Tramínu je plná, robustní, kořeněná a extraktivní. Víno dává v chuti jemný, ale plný, hutný a bohatý dojem, vyznačuje se příjemnou a dlouhou dochutí.
Typický Tramín červený má nádhernou a intenzivní chuť a vůni. Můžeme v něm najít tóny růže, koření, medu, rozinek, meruněk, tropického ovoce, ale i skořice, zázvoru, lékořice, manga, bezinek či grapefruitu. Možná i proto je Tramín červený oblíbeným "dámským" pitím.
Tramín červený je víno doporučeno k většině kořeněných jídel asijské kuchyně. Je vhodný i jako aperitiv. Snoubí se s předkrmy, především s paštikami a terina. Sladké Tramín se hodí k zákuskem a koláčem jako ik sýrům s modrou plísní a jiným ovčím a kozím sýrem podávaným na závěr stolování.