Chardonnay patří celosvětově k nejpopulárnějším bílým odrůdám , jako jediná bílá odrůda se používá iv pravých francouzských šampaňských ...
Chardonnay je svým původem francouzská odrůda pocházející z Burgundska, která vznikla samovolným křížením odrůd Pinot noir (některé prameny udávají Pinot blanc) x Heunisch. Jako samostatnou odrůdu ji známe až od roku 1896, na Slovensku je Chardonnay zaregistrováno od roku 1996.
Odrůda Chardonnay poskytuje nádherné, plné av závislosti na půdy až krásné minerální vína atraktivní, jiskřivé barvy žltozelenkavého odstínu s dostatkem ovocných a akátových aromat. Vyzrálé vína jsou obohaceny o nádherné tóny medu či lískových ořechů. Ve vůni Chardonnay nás příjemně překvapí celá škála nádherných vjemů - tóny citrusového ovoce, jablek, hrušek, medu, ale i ananasu či manga.
Chuť Chardonnay je plná, extraktivní, s dlouhou perzistencí - dominují v ní ovocné a květinové tóny s příjemnými kyselinkami. Díky vyššímu obsahu tříslovin je Chardonnay ideální odrůda pro barrikové technologie. Po ležení ve dřevě se tyto vínka stávají skutečnou delikatesou - v sudech se mění na nádherné, plné až smetanové vína s typickými chutěmi a vůněmi, které připomínají až teplý, krásně opečený chléb s čerstvým máslem se smyslnou až omamnou vůní vanilky a dubu. Ve vyzrálých vínech - zvláště těch z Burgundska mohou být tyto dojmy obohacené io příjemné tóny vlašských, zda lískových ořechů.
Chardonnay dosahuje lahvová zralost 2 až 5 let. Doporučujeme podávat při teplotě 10 - 12 ° C. Chardonnay je odrůda která se hodí k mnoha jídlům , především však k mořským rybám, ke kuřecímu masu pokud drůbeži, k zeleninovým jídlům a salátem jakož ik těstovinám. Zralé vína můžete klidně odzkoušet i k výraznějším jídlům ze zvěřiny, paštikám či uzenému masu.