Cabernet Sauvignon - nepochybně král červených vín. Nádherná červená odrůda která vznikla (pravděpodobně) zkřížením odrůd Sauvignon blanc a Cabernet franc . Tvoří základ těch největších a nejlepších vín světa - legendárních vín z Bordeaux jako například Chateau Latour, Chateau Margaux, zda Chateau Lafite ...
Vína odrůdy Cabernet Sauvignon jsou krásné rubínově-červené barvy, bohaté na tanin, mají skvělou a výraznou chuť i aroma a jsou přímo předurčeny pro zrání v dřevěných sudech. Chuť i vůně často obsahují tóny černého rybízu, fialek, ale i dřeva a tabáku. Cabernet Sauvignon má svou nespornou noblesu, šarm a eleganci. Má příjemný odrůdový charakter, je pěkně kořeněné, s vyšším obsahem kyselin. Ve vůni můžeme objevit tóny třešní i švestek, ale také pepř, fialky a jemný anýz. V chuti se Cabernet Sauvignon prezentuje měkkou tříslovinkou, v náznacích mletým černým koření s čokoládově - bylinou dochutí.
Cabernet Sauvignon potřebuje dozrávat v láhvi 2 - 5 let, vína z dobrých ročníků s potenciálem je dobré nechat zrát i 5 až 10 let.
Cabernet Sauvignon doporučujeme podávat při teplotě 16 až 18 ° C. Vína této odrůdy jsou ideální k specialitám ze zvěřiny, k plísňovým sýrům, steakům, biftekem, hovězímu a vepřovému masu. Doporučujeme vyzkoušet i ke kachně či husy.