Alibernet je víno krásné, intenzivní tmavočervené, rubínové barvy, která častokrát přechází až do fialova. Ve vůni je plné, příjemné, výrazné. V Alibert lze nalézt ve vůni kopřivu, černý rybíz, borůvky, či švestky. Poměrně časté jsou i animální aroma. Alibernet je v chuti příjemně divoký, až natrpklou, s tóny lesního ovoce s mírně cabernetovým charakterem. Chuť vína je obohacena o tóny bylinek, bobulového ovoce a čokolády a zráním v dubových sudech io přítomnost dřeva, kouře a koření.
Pro charakter vína je typická jemná kyselinka a větší třísloviny. Alibernet je vhodný na archivování, zrání v lahvi jeho strukturu vůní a chutí zjemňuje a harmonizuje. Alibernet z dobrého ročníku potřebuje 3 až 5 let, aby dosáhl svůj potenciál - pak je však skutečnou pochoutkou pro každého milovníka dobrých vín.
Alibernet doporučujeme podávat při teplotě 16 - 18 ° C. Je to odrůda, která se hodí k výrazným pokrmům, zejména k tmavým jídlům a sýrem. Alibernet je tedy vhodný k zvěřině, steakům, obecně k hovězímu a telecímu masu. Ze světa sýrů k Alibernetu doporučujeme chuťově výrazné tvrdé a plísňové sýry.