Brusinky jsou bohatým zdrojem vitamínu C, vitamínu A, vitamínu K, karotenu, vlákniny a mnoha antioxidantů . Jsou bohaté na minerální látky , jako je hořčík, vápník, mangan, draslík, železo, vápník, zinek či sodík .
Mezi více kyselin obsažených v brusinkách jsou nejdůležitější omega kyseliny, konkrétně omega-3 a omega-6 mastné kyseliny , kyselina pantotenová a kyselina listová .
Za svou typickou trpkou chuť, ale zároveň i nejdůležitější zdravotní účinek, vděčí brusinky proantokyanidinům. V bobulích brusinek se nachází nejúčinnější typ – proantokyanidin A , který patří mezi bioaktivní látky se silným antiadhezním efektem a působí proti usazení bakterií na stěnu močových cest.
- Výživové údaje na 100 ml šťávy:
Energie | 144 kJ/34 kcal |
Tuky | 0,0 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 0,0 g |
Sacharidy | 8,0 g |
– z toho cukry | 7,7 g |
Bílkoviny | 0,1 g |
Sůl | <0,01 g |
Léčivé účinky brusinek
Brusinka je skutečnou domácí lékárnou. Již jedna nebo dvě sklenice brusinkové šťávy pomáhají předejít mnoha onemocněním. Červené bobule jsou přírodním lékem proti více typům bakterií, které se mohou nacházet v dutině ústní, žaludku nebo močových cestách. Připisuje se jim vliv na prevenci rakoviny tlustého střeva a srdečně-cévních onemocnění. Snižují také hladinu cholesterolu a pomáhají stabilizovat srdeční rytmus.
- Brusinky mají silné dezinfekční účinky, čistí močové cesty, vyplavují z nich bakterie a pomáhají je uvolnit. Proantokyanidiny v brusinkách léčí a zabraňují infekci močových cest , protože znemožňují bakteriím zachytávat se na stěnách močových cest.
- Podporují tvorbu moči a její vylučování, obsahují kyselinu citrónovou a další živiny, které pročišťují močové cesty a ledviny, čímž snižují riziko vzniku ledvinových kamenů .
- Čerstvé brusinky jsou bohatým zdrojem vitamínu C, proto jsou výbornou prevencí před různými onemocněními, jejich konzumace podporuje imunitu a obranyschopnost organismu .
- Díky obsahu flavonoidů snižují riziko vzniku rakoviny a úmrtí na rakovinu. Proantokyanidiny zabíjejí buňky volných radikálů a potlačují růst různých nádorových buněk.
- Brusinky udržují zdraví srdce díky obsahu minerálů a enzymů, které pomáhají snížit „špatný“ LDL cholesterol z ucpaných a blokovaných tepen.
- Patří do úzké skupiny přírodních zdrojů, které dokáží stimulovat tvorbu kolagenu . Podporují regeneraci buněk, zlepšují kvalitu pokožky, zamezují tvorbě vrásek a celkově zpomalují proces stárnutí .
- Jsou vhodným doplňkem stravy během hubnutí , podporují odvodnění organismu, pročištění, zlepšují trávení a urychlují vyprazdňování.
- Brusinky jsou zdrojem vápníku, který posiluje kosti, zuby a nehty .
- Bobule brusinek mají antiseptické vlastnosti, které pomáhají při léčbě akné . Resveratrol, antioxidant obsažený v brusinkové šťávě, efektivně bojuje proti vyrážkám a akné.
- Brusinky jsou dobré pro ústní hygienu , k léčbě dutin či počátečního onemocnění dásní. Brání také tvorbě plaku, protože snižují schopnost bakterií držet se a růst v dutině ústní.
- Brusinková šťáva pomáhá zastavit určité kmeny bakterií Haemophilus influenzae , které jsou častou příčinou ušních a respiračních infekcí u dětí .
- Brusinky jsou přírodním antioxidantem. Zbavují organismus škodlivin a zlepšují kondici .
- Díky obsahu tříslovin v plodech má brusinka i mírné protiprůjmové účinky.
- Vitamin K obsažený v brusinkách podporuje srážlivost krve, imunitu, mineralizuje kosti, pečuje o růst a vývoj buněk, dokonce je prevencí proti osteoporóze .
- Díky obsahu vitamínu K usnadňuje u žen průběh menopauzy .
- Brusinka napomáhá při cukrovce , jelikož přispívá ke snížení hladiny glukózy v krvi.
- Brusinky mají antifungální a antiseptické vlastnosti, které bojují proti lupům .