BOBULE - 100% bio rakytníková šťáva, 500 ml
Rakytníková šťáva je bohatá na kombinaci vitamínů, antioxidantů a stopových prvků. Rakytník patří k nejvzácnějším léčivým rostlinám na světě. Podporuje imunitu, chrání tělo před volnými radikály, podporuje trávení, zlepšuje stav pokožky a vlasů a obsahuje vitamín C.
Kód:003813
Dostupnost
Toto zboží není v současné době k dispozici.
Dostupnost: 1
Dostupnost: Do 48 hodin (v pracovní dny)
Rakytník je nabitý vitamíny a zdraví prospěšnými látkami. Svým vysokým obsahem biologicky aktivních látek patří k nejcennějším potravinářským a léčivým rostlinám.
Rakytník obsahuje zejména velké množství vitamínu C . 100 g rakytníku obsahuje až 400 % denní dávky a jediný plod rakytníku pokryje denní dávku vitamínu C. Kromě něj najdeme v plodech rakytníku vitamíny ze skupiny B – B1, B2, B6, B9 (kyselina listová), vitamín D, E, F, K , P, provitamin A (beta-karoten), třísloviny a minerální látky, nenasycené mastné kyseliny omega 3, 6, 7, 9 a jiné organické kyseliny .
Unikátností rakytíku je i fakt, že obsahuje vzácnou omega-7 nenasycenou mastnou kyselinu , která se v přírodě vyskytuje jen velmi zřídka, ale v rakytníkovém oleji tvoří až třetinu podílu nenasycených mastných kyselin.
Vitamin P posiluje kapiláry cév, zároveň zabraňuje rozkladu vitamínu C a zvyšuje tak jeho působení. Obsah vitamínu E v rakytníku je nejvyšší ze všech plodových rostlin. Má rovněž vysoký obsah karotenoidů – vitamínů skupiny A (karotin, kryptosantin), kterým vděčí za svou žlutočervenou, oranžovou až načervenalou barvu. Jejich obsah v rakytníku je několikrát vyšší než v mrkvi nebo dýni.
- Výživové údaje na 100 ml šťávy:
Energie | 213 kJ/51 kcal |
Tuky | 3,3 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 1,1 g |
Sacharidy | 6,8 g |
– z toho cukry | 6,5 g |
Bílkoviny | 0,74 g |
Sůl | <0,01 g |
Léčivé účinky rakytníku
- Právě kvůli vysokému obsahu vitamínu C je rakytník výborný na podporu imunity a napomáhá při všech druzích nachlazení.
- Má antiseptické účinky a chrání tělo před volnými radikály, proto je skvělou prevencí proti rakovině .
- Listy rakytníku obsahují velké množství magnézia a vápníku s příznivým vlivem na kardiovaskulární systém a jsou zároveň prevencí aterosklerózy .
- Plody a šťáva mají stimulační účinek na sliznici žaludku a díky vláknině rakytník podporuje trávení , ulevuje od bolesti žaludku , napomáhá snížení kyselosti žaludečních šťáv.
- Rakytník se vyznačuje vysokým obsahem flavonoidů. Bioflavonoidy zpevňují cévní stěnu, čímž snižují propustnost kapilár a snižují tvorbu edémů. Jsou prospěšné při léčbě bércových vředů, křečových žil, hemoroidů a dalších kardiovaskulárních onemocnění.
- Pektiny, které se ve velkém množství nacházejí v dužině plodů, se aktivují v žaludku, kde na sebe dokážou navázat soli těžkých kovů. Podporují tak vylučování olova, rtuti a kadmia z organismu spolu s neutralizací dalších toxinů z trávicího traktu .
- Při nemocech napomáhá při vykašlávání hlenů a uvolňuje je. Léčí také chronický zánět mandlí, hrdla a plic.
- Díky vitamínu B zlepšuje rakytník stav pokožky a vlasů .
- Rakytníkový olej má mimořádně široké využití. Účinně léčí sliznice orgánů (trávicí orgány, sliznice ústní dutiny) a celkově přispívá k detoxikaci trávicího traktu , léčí játra, dvanáctník, močové cesty, ale i některá onemocnění pohlavních orgánů (suchost sliznic, záněty, mykózy, onemocnění děložního čípku).
- Olej z rakytníku je také účinný proti zánětlivým onemocněním v krku a horních cestách dýchacích , proti angíně, chřipkovým onemocněním a nachlazení.
- Rakytníkový olej snižuje vysoký cholesterol .
- Pleti zajistí rakytníkový olej hydrataci, výživu a celkové rozzáření .